La Masera

 

Producenten La Masera består av en grupp vinfrälsta vänner som är uppvuxna tillsammans med vinproduktion runt knuten. La Masera betyder ”stenmur” och ska symbolisera den handfasta gruppen bakom företaget som håller till i Piverone ca 60 km norr om Turin precis nedanför alperna nära Aosta-dalen. La Masera producerar vin på den unika gröna druvan Erbaluce som är exklusiv för DOCG-området Erbaluce di Caluso. Jordmånen är vulkanisk morän och ger viner med hög syra och tydlig mineralitet. Vingårdarna skyddas av bergen som bildat en slags Amphiteater vilket skapar ett speciellt mikroklimat. Från början producerade de lokala bönderna enbart söta passitoviner på torkade druvor främst för hemmabruk men sen ett antal decennier görs det både mousserande och torra vita viner med stor framgång

Alessandro som är VD för företaget kommer från en vinfamilj som gjort vin för eget bruk i alla tider men 2005 beslutade han och vännerna sig för att börja producera vin kommersiellt. De gör allt arbete i vingården och i vineriet själva och deras vinfilosofi är att jobba så naturligt som möjligt för att låta druvan stå i fokus. Inspirationen till sina viner har de fått genom resor runt om i Frankrike, Spanien och Italien där de studerat andras vinproduktion. Deras vision är att sprida de sällsynta och ovanliga vinerna även utanför Italiens gränser. Idag producerar företaget cirka 15 000 flaskor på druvan Erbaluce under sex olika etiketter.

 
Föregående
Föregående

Rusél

Nästa
Nästa

Ferro 13